20101202

Poesiscop Szombathelyre



Felhőt Nekem

Lelkes csapatunk segítségével szélfútta versíró felületet terveztünk a szombathelyi Weöres Sándor Színház homlokzatára. Tervezési koncepciónk két alappillére az épület funkciója és Weöres Sándor költészete volt; egyrészt a színház kulturális –és közösségteremtő szerepe, másrészt a költő életművének lényegi momentumai.
Weöres Sándor verseinek szín- és formagazdag világában egyik legfőbb ihletője, a természet egyedi lenyomatait fedezhetjük fel; olykor úgy érezhetjük, mintha maga a galagonya bokor mondaná tollba gondolatait. A cél az volt, hogy szellemiségének aktualitását megmutatva egy a természet által kiteljesedő alkotást hozzunk létre.
A Poesiscopnak köszönhetően az eredeti vers, az eredeti gondolat újra és újraíródik, aktualizálódik minden szélmozgásra. Folyamatos változásával visszahelyezi a verset a természet körforgásába. A helyi szél írja a verset, a szél lapozza a könyvet. A vers betűi, mint falevelek sodródnak a felületen, keresve helyüket a nyelv és az értelmezés horizontján.
A fríz-szerű területet lefedve 560 db forgó elemből álló felületet hoztunk létre. A forgó elemek az épület körüli légmozgást kihasználva egyenként képesek a függőleges tengely körüli mozgásra. A hengerekre, mint pixelekre Weöres Sándor Felhőt Nekem című versét írtuk fel, karakterekre bontva. A forgók három fázisból állnak, amely így összesen 1680 karakter elhelyezését teszi lehetővé. Az elemek szerkezete egy szélturbina felépítését követi; a kis lapokba belekap a szél, eltekeri azokat. Staff:Baróthy Anna, Kolozsvári Csenge, Domonkos Dávid, González Marcell, Kardos Katalin, Krauth Veronika, Lajkó Nóra, Latkóczy Dóra, Lukátsi Márton. Katt ide a teljes dokumentációért!!