20111128

Lélekcseréltető / High above

A lelkes Szövi-gyakornok csapat építőművészeti TDK-t nyert a BME-n! Lajkó Nóri, Krauth Vera és Tóth Bálint a budapesti tetővilág felfedezésébe vágtak bele, a zsűri értékelte a lelkesedést, élményeik és tapasztalataik azóta is gyűlnek a blogon. www.lelekcserelteto.blogspot.com

Three enthusiastic Szövi-juniors, Nóri, Vera and Bálint won the architecture competition of BME University! They have started to discover the roofs of the Inner city of Budapest, and the judge liked their enthusiasm on the conference. They are collecting the expriences and pictures on a blog (link above).

A srácok maguk így foglalták össze a projektet:


Egy jó pillanatban lőtt kép
- ez lett a plakát, természetesen.
Az elmúlt hónapok során új hobbit találtunk magunknak. Manókként másznunk Budapest házainak titkos magaslataira, újabb és újabb pontokon bújunk elő. Feltett célunk a belvárosi tetővilág felfedezése, összegyűjtése, kutatása. Élményeinket, terveinket, tapasztalatainkat, és a folyamatosan bővülő tetőadatbázist blogunkon találjátok.

A BME Középülettervezési Tanszéken kiírt TDK versenyen első díj járt a munkánkért, összesen 9 indulóból. Az idei téma a A világok arca volt, a homlokzatok szerepének átgondolása volt a feladat egy-egy műalkotáson keresztül, de igazából ezt csak 1-2 induló vette komolyan.

A meglehetősen kritikus zsűritől mi is megkaptuk (teljesen jogosan), hogy mit keresünk itt ezzel a témával, de nem tudták leplezni, hogy tetszik nekik az egész. Annyit csináltunk, hogy kiálltunk, elmeséltük, hogy jött az egész, és sztorizgattunk egy kicsit, mutogattunk szép képeket, szörföltünk a blogon. Beleszőttük a terveinket, ötleteinket.

 A zsűrizés csúcspontja az volt, amikor látták, hogy nem igazán lehet minket zavarba hozni, mert őszintén szeretjük amit csináltunk, és akkor az egyikőjük így összegezte: "Szóval most, ha jól látom, akkor az van, hogy Ti ezt csináljátok, szeretitek, és ugyanígy csinálni fogjátok tovább, bármit is mondunk itt nektek, igaz?" És valahogy erre csak bólogatni tudtunk.


Szóval bomba jó nap volt, így is úgy is egy nagy élmény, örültünk, hogy elmondhattuk, mit csinálunk. A zsűri is örült, hogy megnézhette, és az már csak hab volt a tortán, hogy este 6-kor kiderült, mi nyertünk...


Ezer köszönet Annának, nagyon nagyon hálásak vagyunk a segítségért, biztatásért, népszerűsítésért!

A továbbiakban pedig reméljük folytatódik ez az egész, mert igazán jó csinálni és rengeteg ötletünk vár megvalósításra!



Emblematikus városi tetőfelirat más szemszögből.
A tetőn levés titkos szabadsága...
avagy ami lent vacsora, az fent kályha!

A kéményre?? A kéményre!!



A mozgalommá alakuló tetőzés egy igazi
panorámateraszon.