20130516

MEMBORIÁN / Mád, Moon Valley Winery






Az installáció egy emlékekből és hangokból dolgozó rezonátor. Működés közben memboriál: rezgésekből, emlékekből, vágyakból összegyúrt hangélményt gyárt.
A jó bor előállítása a mai napig egy rejtelmes, kevesek számára átlátható folyamat, aminek végeredménye egy összegző folyadék, esszencia, ami élményszerűsége miatt képes túlmutatni saját magán.
Az egész folyamatnak, így magának a létrejövő élménynek is az alapja a folyadékkörforgás. A csapadék felhő formájában megérkezik a szőlődombok fölé, leesik, beszívódik a talajba, eljut a gyökerekhez, onnan a levelekbe, a levelekből a szőlőszemekbe, onnan a hordókba, a palackokba, majd a poharakba, a szájba, az ízlelő receptorokhoz, és létrejön az élmény az agyban. Ez a mentális többlet beépül az adott pillanatunkba, a napunkba, a bevitt folyadékmennyiség egy része pedig alkotóelemeiben is beépül a testünkbe, az életünkbe, a másik része távozik. Majd körforgás elölről indul újra és újra.
A tárgy négy organikus formavilágú rézfelhőből és egy csőrendszerből tevődik össze. A csőrendszer összesen három elágazással rendelkezik, ezek közül kettő biztosítja a víz folyamatos, érrendszer-szerű keringését, egy pedig az elektronikus jelek szállítását látja el. A pince falain játékosan futva egyszerre látnak el tartószerkezeti funkciót, és az eső egyfajta grafikus megjelenítését is szolgálják.
A felhők által kibocsájtott hangok a borászat ’saját hangjai’: a helyszínen kerültek rögzítésre, és így közvetlen módon idézik meg azokat a személyes és természeti együtthatókat, amelyek a bor létrejöttét segítik, olyanná formálva a végeredményt, ahogyan azt megízleljük.
- Megrendelő: Moon Valley Borászat, Mád
- BORD Építész Stúdió / Bordás Péter, Holovits Annamária
- Vezető tervező: Baróthy Anna
- Tervezők a Szövi részéről: Bozsó Melinda, Csernák Janka
- Szakmai konzultáció és kivitelezés: Majoros Áron (szobrász), Németh Marcell (szobrász), Nagy Attila (hang), Bagi Tamás (programozás és elektronika), Tóth László (vízvezeték-szerelés)
- Asszisztencia:  Barakony Zsófia (modellezés)

The installation itself is a resonator, namely a Memboriator. While working, it memboriates: therefore produces an audial experience from memories, feelings and resonations.
This process refers to the making of a good wine, which, in itself, is a mysterious, obscure procedure, only accessible to few, concluding in an essence which means more than just itself.
The whole object models the circulation of the liquids both in nature and in us. When wet arrives above the grapeyards in the shape of clouds, pours over, falls down, penetrates the earth, gets deep down to the roots, then to the plant itself, to the leaves and fruits, then travels to the barrels, from the barrels to the bottles, the glasses, the mouth, the sensory nerves, and then to the brain. Then this additive impulse becomes a part of our days, just as well as the fluid becomes a part of our body, while some of it escapes and gets back to the circulation. This process is never-ending, it starts over and over again.
The object itself consists of four, organically shaped clouds made of copper and a detailed tubing system, originally used for heating systems. The tubing has three endpoints, of which two serves as the carrier of the circulating water, and one hold the cables for the electronics. At the same time, the tubes also have structural importance and carry a certain graphic value visualizing the falling rain.
The sounds produced by the clouds were recorded in the original environment of the winery, therefore representing the actual surroundings and features of the wine-making process, and offering an essential experience equal to the taste of wine.
- Client: Moon Valley Winery, Mád
- Architects: BORD Architecture Studio / Péter Bordás,  Annamária Holovits
- Leader artist: Anna  Baróthy
- Designers: Bozsó Melinda, Csernák Janka
- Realization and consulting: Áron Majoros (sculptor),  Marcell Németh (sculptor),  Attila Nagy (audial assistant),  Tamás Bagi (programming and electronics),  László Tóth (plumbing)
- Assistance: Zsófia Barakony (3D modelling)